Sebut sahaja tentang masakan Terengganu maka akan terlintas di dalam pemikiran tentang masakan tempatannya yang lazat dan mengiurkan seperti nasi dagang, keropok lekor, ayam percik dan laksam antara lainnya. Hidangan-hidangan ini adalah menjadi jolokan masakan Terengganu dan ianya boleh dijumpai hampir di mana-mana sahaja daripada hotel, restoran hinggalah ke gerai-gerai jajanan.
Masakan tempatan Terengganu mempunyai rasa yang berbeza kerana bahan-bahan segar dan ramuan unik yang digunakan. Ianya dapat membangkitkan selera anda dengan aroma hidangan yang di hidangkan di restoran dan warung seperti masak lemak, ulam, ikan yang di goreng atau di panggang, nasi dagang, nasi minyak dan banyak lagi. Berlebih-lebih lagi sebaik sahaja anda mengalami rasa lapar dan tiba-tiba mengidamkannya maka ianya boleh ditemui siang dan malam di bandar-bandar dan desa-desa Terengganu.
0 ulasan:
Catat Ulasan