Otak-otak ialah merupakan kuih ikan yang boleh ditemui hampir di seluruh Malaysia, Singapura dan Indonesia. Otak-otak juga adalah menjadi salah satu kegemaran penduduk Terengganu khusus selain dari Satar. Sejak dari dahulu lagi Terengganu telah terkenal sebagai negara menangkap ikan dan kebanyakan makanannya adalah berasaskan daripada ikan segar untuk mengekalkan rasa keasliannya.
Otak-otak dapat dimakan secara terus atau dimakan bersama dengan roti atau nasi sebagai sebahagian daripada makanan. Otak-otak dibuat dengan mencampur pasta ikan (biasanya mackerel) dengan campuran rempah-rempah termasuk cili, bawang putih, bawang merah, kunyit, serai dan air kelapa. Campuran ini kemudian dibungkus dengan daun pisang yang telah dilembutkan dengan air panas lalu dipanggang atau di stim. Otak-otak pada umumnya dibuat dengan udang.
0 ulasan:
Catat Ulasan