Keropok lekor pada lazimnya menyerupai bentuk sosej dan ada juga yang berbentuk kepingan yang disebut "keropok keping" (dihiris halus atau tebal). Keropok lekor adalah antara hidangan tempatan yang menjadikan Terengganu terkenal.
Ianya diperbuat daripadadaripada ikan, tepung dan bahan lain. Anda boleh memakan keropok lekor, dengan dua cara iaitu dengan mengoreng atau merebus nya terlebih dahulu. Jika anda tidak mengemari bau amis, maka adalah lebih baik untuk mengoreng nya terlebih dahulu Namun, untuk memakannya dengan cara merebus tidak memerlukan minyak untuk memasaknya.
Keping yang Keropok juga terdiri atas tabung yang lebih besar berbentuk lebah yang dihiris menjadi hirisan sangat tipis. Kemudian mereka dikeringkan dibawah sinar matahari untuk membuatnya storagable. Maka anda perlu goreng itu sebelum dikonsumsi. Adalah baik untuk dimakan sendiri atau mencelupkan dengan sos cili tempatan.
0 ulasan:
Catat Ulasan